Zegt het voort, hoe het hoort

Vraag van lezer: Hoe kom ik los van hoe het hoort?

De vrouw die bij mij komt heeft een algeheel gevoel van ontevredenheid over haar hele leven. Ze doet al heel lang zoals het hoort in haar leven. Opleiding gedaan, getrouwd, twee kinderen gekregen, kinderen opgevoed. De kinderklus is geklaard, de kinderen gaan al hun eigen gang.

Nu knaagt er iets in haar. Alles gedaan zoals ze het geleerd heeft, zoals het moet, zoals het hoort en toch is ze niet gelukkig met zichzelf in haar eigen leven. Het knagen is al jaren eerder begonnen.

Hoe eerlijk ben je naar jezelf geweest? vraag ik. Ze schudt haar hoofd: Niet. Ze heeft de koers gevaren die haar geleerd is. Zo hoort het toch, zegt ze.

Waar staan die regels geschreven? vraag ik. Nou ja, zo hoort het. Het zijn woorden die ze repeteert.

Hoe wil je het echt? vraag ik. Dat vindt ze lastig. Iets echt willen, dat heeft ze niet geleerd. Doet ze ook niet vaak.

We gaan aan de slag met voelen wat ze echt wil en het is gemakkelijk voor haar om te voelen wat ze niet meer wil. Ik wil niet meer in het stramien, ik wil niet meer met mijn man zijn, zegt ze. We zijn als broer en zus geworden. Ze schudt nog een keer haar hoofd. Wat wil ze eigenlijk?

We gaan volgende keer verder.