Zeuren of iets anders

Vraag van lezer: Mijn vrouw vindt dat ik zeur, maar ik zelf snap dat niet, hoe werkt dat?

Innerlijke rust

De man komt bij mij. Hij is een beetje verlegen, omdat hij zijn vraagstuk wat klein vindt. Ik heb veel ruzie met mijn vrouw omdat zij steeds zegt dat ik zeur, zegt hij. Vind je dat zelf ook? Nee, helemaal niet. Voor mij is het belangrijk. Vertel, zeg ik.

Ik wil de dingen graag op hun plaats hebben, zegt hij. Dat ik weet waar ze zijn. Mijn vrouw houdt ervan om het gewoon achter zich neer te leggen en dan komt ze het wel weer tegen. Daar word ik een beetje gek van, zegt hij. Dan wordt het een chaos in mijn hoofd en dan zie ik overal dingen liggen en die ga ik dan opruimen. Daar wordt mijn vrouw weer boos van, want die onthoudt waar ze het heeft neergelegd. Ze vindt me een oude zeur, zegt ze.

Dat gezeur over opruimen. Die chaos en dat een beetje gek worden in je hoofd, vraag ik, als je daar wat dieper over nadenkt, wat voel je dan? Hij wordt opeens heel bleek en begint duidelijk te zweten na deze vraag. Ja, zegt hij aarzelend. Dan word ik heel bang. Ik denk aan mijn vader, zegt hij. Mijn vader was manisch-depressief, je wist nooit waar je aan toe was. Heel onvoorspelbaar. Daarom vind ik orde wel belangrijk, dat geeft mij innerlijke rust.

Volgende week meer.

Drs. JOke Land – Psycholoog
Ook een vraag? Mail: Vraagdepsycholoog@bureauland.nl

Onze cookie-instellingen is zo ingesteld dat u de beste surfervaring krijgt. Als u gebruikt blijft maken van onze website, zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder, dan gaat u akkoord met deze instellingen. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten